Mücadele Sporları | Kickboks, Muay Thai, Taekwondo, Judo, Aikido

Tam Versiyon: Antrenmanda ne içmeliyiz.
Şu anda tam olmayan bir versiyonun içeriğine bakıyorsunuz. Tam versiyona bakınız.
Antrenmanda ne içmeliyiz.

Antrenman yaparken ve hele yaz aylarında antrenmanın şiddetine göre belli oranlarda su kaybederiz. Antrenmanın süresi , şiddeti, giyilen elbise ve ekipmanda sıvı kaybetmemizde rol oynarlar.
Vücut ağırlığımızın %1 ,%2 si kadar sıvı kaybettiğimizde susama hissi rahatsızlık ve iştah kaybı kendini gösterir.
Bu oran %3-4 e ulaştığında İdrar atılımı yok olur.Mide bulantısı, bitkinlik, ağız kuruluğu ve ciltte kızarıklık başlar.
Kayıp oranı %5-6 olunca vücudun ısı dengesi bozulur.nabız düşer ve solunum sayısı azalır.Konsantrasyon ve bilinç kaybı ortaya çıkar. %8 lerde ise kuvvet tamamen ortadan kalkar ve şuur kaybı meydana gelir.

%10 üzerindeki sıvı kayıpları ise ölümle neticelenir. Kolera veya yanık vakalarında ölüm genellikle sıvı kayıplarının %10 u aşmasından ortaya çıkaran bir durumdur.

Bu nedenle kaybolan sıvı kaybının yerine konulması şarttır. Sporcular olarak sıvı alınımı için ila susuzluk hissinin beklenmesi diye bir şey söz konusu değildir.yapmamız gereken sıvı kaybının olabileceğini bilerek önceden o sıvıyı yerine koymaktır.
Antrenmanlarda az miktarlarda ama sık sık su içmeliyiz ve sıvı kaybını daha vücudumuzda sıkıntılar oluşmadan telafi etmeliyiz.Çünkü susama ve karın ağrısı başlarsa ne kadar su alırsak alalım bu problemler belli süre devam edeceğinden antrenmanımız verimli olmayacaktır.
Genel metot şudur.
Her kilo kaybı için o miktarda su alınmalıdır.Bunu ölçmek için bir antrenmana başlarken ve antrenman sonu kilonuzu ölçün ve ne kadar kilo kaybınız olmuş tespit edin.Antrenman süresince o miktar suyu aralıklarla düzenli olarak için.

Antrenmanınız 1 saati aşmaz ise sadece su içmek sıvı kaybı için yeterlidir.
ancak uzun süreli antrenmanlarda su yayında vücudun elektrolit dengesini sağlamak için meyve suları ile tatlandırılmış sporcu içecekleri son derece yayarlıdır. lucozade, gatorade, fit aktive gibi enerji içecekleri önerilebilir.. Bunların hem emilimi kolay kana karışım hızları yüksektir.

Antrenman süresince her zaman idrarınızın saf beyaz su kıvamında olmasına dikkat ediniz.Eğer koyu sarı idrara sahipseniz vücut sıvı dengeniz bozulmuştur.i
Saol hocam bilgiler için, antrenman esnasında bende içiyorum, su, maden suyu hatta şalgam suyu içtiğim bile olmuştu(seviyorumda ; )
gayet doğru bilgiler...ancak, 2 noktaya dikkat edilmesi gerekli:

-antrenman yoğunluğu,şiddeti ,elektrolitik denge den önce "kan şeker seviyesini" rahatca düşürebilir ve bu durumda kan şeker seviyesini yükseltmek lazımdır...umumi olarak muay thai,kb,boks gibi performasn gerektiren sporlarda yüksek şiddet antrenmanlarında buna 30-35 dakika sonra başlamak lüzumludr...

-elektrolitik dengenin en önemli faktörlerinden biri mineral ve tuzlar dır...yani bunların alınması gereklidir...

hazır içecekler ne olduğunun bilinmememesinin yanısıra pahalı ve hem de kansorejen ürünler içerebilen malzemelerdir...

onun yerine;
" 1 bardak su, yarım çay kaşığı tuz, ve 1 tatlı kaşığı bal veya pekmez ile mükemmel bir elektrolitik denge serumunu rahatlıkla hazırlayabiliriz...tabi ki 30 dakika sonra yudum yudum (örnek her 10 dakika aralığında) içmek kaydıyla...
Hocam verdiğiniz bilgiler için tşk ederiz.
Ayrıca Bu enerji içecekleri konusundaki fikriniz nedir ben şahsım adına suni olması hasebiyle ne creatin türü ilaçlara nede enerji içeceklerine pek sıcak bakmamaktayım.
enerji içecekleri ana hattı olarak iki kola ayrılıyorlar "sportif olanlar "ve "güncel hayat için olanlar" ...aradaki en önemli ayrım ;

-"güncel hayattta olanlar" içinde elektrolitik dengeye fazla itibar etmeden bol "cafein" taşıyanlardır...cafein, dozunda alınırsa performans arttırıcı etkisi vardır...zararı yoktur, ancak çok miktarda alınması uykusuzluğa neden olabileceğinden vücut saati dengesini bozabilir...elektrolitik dengeye dikkat edilmeyen bu çeşitli markalardaki sıvıların en büyük hendikapı, bunlar eğer maçlardan önce içilirse ,lıkır lıkır ,hele hele basit şeker türevi içeriyorsa belirli bir süre için kan şeker seviyesini yükseltebilir,ancak bu durum karşısında vücudun çok hızlı,oransız insülin salgılaması neticesinde kan şekeri radikal bir biçimde düşer ve kişi bitkinleşebilir...

-spor için olanlarda ise "elektrolitik denge "göz önüne alınarak içine "sodyum,potasyum vb" gibi mineraller ilave edilmiş genelde basit şeker olmayan "fruktos,glikoz" türevleri katılmıştır...lıkır lıkır içilmez zaten...

not: tüm bunlar gayet pahalı ürünlerdir ve içinde ne oduğu fazla açık olmadığından (kanserojen koruyucular,emulgatörler,bayatlamaması için kullanılabilir) kullanımı gereksizdir...oysa, mükemmel bir serumu aşağıdaki gibi hazırlayabiliriz:

-kaysı hoşafı (250 cc)( potasyum içerir)
-yarım çay kaşığı tuz

fructos(meyve şekeri),sodyum(natrium) ,potasyum ve h2o ...işte aşağı yukarı herşey var ve ne olduğunu biliyoruz...30 dakika sonra bir yudum, beş dakika sonra bir yudum vb vbbu arada eğer çok sıcak ise ilave salt su ,yine yudum yudum aralarda içilebilir...

KREATİN !!!...

bu spor dünyasının büyük bir bilinçsizliği...bir kere antrenörler bunun ne olduğunu ,neden elde edildiğini bilseler olaya daha farklı bakarlar...muhteşem antrenörlerimiz bunları müsabık arkadaşlara bolca öneriyorlar...

kreatin, et özütüdür...yani et ürünlerinden ekstrakt edilmiş bir amino asit türevidir...o kadar!...

olumsuzluklarına gelince:

-pahalıdır...
-bazı görüşlere göre uzun süre kullanımı kaslarda sertleşmeye sebep olmaktadır (ki özellikle et ürünlerinin kaslarda yüksek oranda alınmaları halinde esnekliğ önleyici olduğu bilinmektedir..bu meyanda doğruluk payı yüksektir...
-yine bazı kaynaklarca "karaciğer" de hasara yol açabildiğidir...

kullanmamakla en doğrusunu yapıyorsun...
Tşkler hocam.
creatin hakkında bi duyum aldım olimpiyatlarda yarışın sporcuların 100 de 100 ü kullanıyormuş creatin
kardeş ne olursa olsun ben sunni şeylere karşıyım herşey doğal olsun
CocaCola ve benzeri gazlı içecekler sanırım hepsi karbon gazı içeriyor.Antrenman ve tüm sportif çalışmalarda insan kanı ve kalbi oksjene aşırı derecede ihtiyaç duyar.Bazı kişiler içildiğinde karban gazından dolayı hoşluk hissi veren bu tip içeceklerle susuzluklarını gideriyor.Bu da kalp grizine dahi yol açmaktadır.
aynen abi sana katılıyorum. İdmanda arkadaşları bu konuda sürekli uyarıyorum.
Referans URL