bu konu hakkında forumlarda yazmıştım, ancak gene kıstlama ,işe gelmeme nedeniyle böylesi geniş bir konu hakkında ileri gidemedik...
bu konu çok geniş bir çerçeve teşkil edip ,karateci arkadaşlar bunu istişare edebilirler...
Karate konusunda çok bilgim olmamakla birlikte kemponun çok etkili ve sert bir sitil olduğunu duymuştum.
hocam,
kenpo (tabi ki en çok uygulaması olan kenpo dan söz edersek , "shorinji veya shaolin kenpo" sundan söz etmiyoruz,bunların tarihleri çok eskiye dayanır,biri çin,diğeri onun japon versiyonudur) bu bir karate stili değildir...2nci cihan savaşı sonrası havai 'de (abd ) "kungfu,aikido,boks" tekniklerinin sentezi ile oluşturulmuş eklektik,modern sistemdir...zaten, terimler falan hepsi ingilizce'dir...ve sonraları ağırlıklı olarak medyatik "ed parker" (kendisi elwis prseley'in de hocasıdır)tarafından dünyaya tanıtımı yapılmıştır...ama,o zamanlar maalesef karate grupları daha baskın olduğundan tutunabilmk için "karate "ifadesini bünyelerine almışlar ve bu durum ülkemizde de böyle olup "kenpo çevresi" "karate federasyonuna "bağlanmış ve vaktiyle ülkemizde de hayli etkin olan bu çevre ülkemizde de böylece asimile olmuştur...)
karate stillerini göz önüne alırsak:
-goju-ryu
-shotokan
-wado ryu
-shito ryu ki bu dört stil dünya karate federasyonu "wkf" tarafından tanınan stillerdir...
diğer yanda ise kendilerini vuruşlu karte stili olarak lanse eden "kyokushin" türevi aile :
-kyokushin
-ashihara
-seidokeikan
-deidokan
-enshin
vb (vb diyorum zira halen bu sistemlerden hocalar kendi sistemlerini türetiyorlar...)
yakın mesafe etkili karate sistemine gelince ortaya hemen bir "naha te" akımından etkilenmiş olan "goju ryu" çıkar gibi gözüküyor...
özellikle, "sanchin duruşlrı,alttan yukarı kısa mesafede alttan yukarı direk atılan "kin geri-tekmesi,"nukite-mızrak el vuruş" vb göz önüne alınırsa tabi ki teorik ve literatur olarak ...
oysa ?...
hocam,
kenpo (tabi ki en çok uygulaması olan kenpo dan söz edersek , "shorinji veya shaolin kenpo" sundan söz etmiyoruz,bunların tarihleri çok eskiye dayanır,biri çin,diğeri onun japon versiyonudur) bu bir karate stili değildir...2nci cihan savaşı sonrası havai 'de (abd ) "kungfu,aikido,boks" tekniklerinin sentezi ile oluşturulmuş eklektik,modern sistemdir...zaten, terimler falan hepsi ingilizce'dir...ve sonraları ağırlıklı olarak medyatik "ed parker" (kendisi elwis prseley'in de hocasıdır)tarafından dünyaya tanıtımı yapılmıştır...ama,o zamanlar maalesef karate grupları daha baskın olduğundan tutunabilmk için "karate "ifadesini bünyelerine almışlar ve bu durum ülkemizde de böyle olup "kenpo çevresi" "karate federasyonuna "bağlanmış ve vaktiyle ülkemizde de hayli etkin olan bu çevre ülkemizde de böylece asimile olmuştur...)
arkadasım soyledıklerınız malısef cok dogru hemde acınası bır durum
her halukarda kajukenbo kenpo karate japon orıjınlı olmadıgı ıcın dıslanmıstır ama ne yazıkkı ulkemız ıcın gereken olması lazım olan bır sıstemde ben kendım 1981 ıla 1993 yılları arasında bu sıstemı konyada 13 yıl kadar calıstım gercekten cok guzel self defans agırlıklı ınsanı her yonde yetıstırmeye ceken bır dovus sıstemı amerıka meksıkada cok yaygındır en onemlı ozellgı sızı dısarı karsı yetıstırmesıdır
bılırsınız dısarda ınsana madalya takmazlar sıstem hakkında belkı bılmek ıstersenız dıye acıklama yapayım bıraz
1-hand defans
el ıle mudafa sıstemıdır gelen atakları(yumrukları)blokaj yapıp akabında vurusla karsılık verır
2-basıc defanse
yapılan karsı yumruk atagına el ıle bolakaj yapılıp duruma gore yumruk tekme kombınasyonları ıle karsı ataga gecılır
3-grap ards(tutuslar)
hanı su kafa atmak ıcın karsıdakı kısının yakasından yapısırız kafa atmak ıcın ya ıste burda bu saldırıyı karsılayıp rakıbı tesırsız hale getırmedır
4-trıcks(aldatmaca)
saldıran rakıbe sasırtmaca usulu ıle tesırsız hale getımektır
5-bıcak
6-sopa
her ıkı sıllahlı saldırıda rakıpten kendını koruma rakıbı tesırsız hale getıme olayıdır
7-hand egsersız
el egsersızı gıbı ama 2 yada 3 kısıye karsı yapılan el ıle mudafadır
8-ju jıtsu
tutus atıs kılıt teknıklerını kapsar
7 c. harıc her teknık her kemerde farklı olarak gosterılmektedır
not butun bu teknıklerı ben kendım hem yazı hemde golge calısması olcak sekılde kayıt altıma almıs bulunmakta olup halende teknık bılgı resım vıedo toplamaktayım
kajukenbo kenpo sıstemı sayesınde dıger sıstemlere daha rahat adaptasyon olma her sıstemı calısmakta zorluk olayı kalkıyor neden dersenız sıstem kendı ıcınde
aıkıdo
judo -kodakan judo
jıu jıtsu
chanfa kung-fu (elbısenın rengıde burdan gelmekte bu yuzden sıyahtır
tang so do (kore karatesı)
yazacak sey cok ama ne yazıkkı ıste katledıldı malısef halbukı haocalarımız bızlere ıngılızce yanı sıra japonca olarak egıtım vermekte ayrıca shotakanın katalarınıda gostermekteydıler her neyse
olan olmus artık ustune soguk su ıcmekten baska ıs dusmuyor ama dedgım gıbı btun teknıklerın hıc bırı bende kaybolmadı hepsını kayıtlarını notlarını tuttum ne olur ne olmaz dıye :=))
Hocam öncelikle bilgileriniz için teşekkür ederim elinizdeki dökümanları bizimle bu forum aracılığıyla paylaşırsanız çok müteşekkir oluruz. Ayrıca Konya'da Kenpo çalışmışsınız, hala Konya da iseniz sizinle tanışmaktan mutluluk duyarım