Mücadele Sporları | Kickboks, Muay Thai, Taekwondo, Judo, Aikido

Tam Görünüm: Dirsek Vuruşları
Şu Anda Hafifleştirilmiş Görüntüleme Modundasınız. Tam Görünüm Modu için, Buraya Tıklayın
Muay Thai ve Dirsek Hakkında

Tartışmasız Muay Thai de en çok korkulan teknikler dirsek teknikleridir.İyi yapılan bir dirsek haraketi maçın herhangi bir roundunda maçı bitirebilir.
Maçta en önemli nokta gardınızı yüksek tutmaktır.Bilekleriniz kaşlarınızın hizasında olmalıdır.
Dirsek atarken asla ve asla öne eğilmemelisiniz.Dirseği clinch mesafesi içinde atmalısınız.Aksi taktirde vuruş gücünü kaybeder ve karşı taraftan rahatlıkla anlaşılabilir.
Rakibinizle çok yakın durduğunuzdan duruşunuzu genişletip dengenizi korumalısınız.Rakibiniz sizi yakalayıp sizi savurmaya dengenizi bozmaya çalışacaktır.Clinch esnasında dirsek vurmayı öğrenmelisiniz..Açığı bulun ve rakibinizi indrin!!
Dirseklerinizi vücudunuzun yanına yapışmış gibi vuruş anına kadar tutabildiğiniz kadar çok tutun bu onun geldiğinin görülmesini zorlaştıracaktır.Fizik kurallarına göre bu şekilde çok güçlü bir vuruş yapabilirsiniz.
Çeneniz aşağıda ve omuzlarınız yukarda olsun!
Dairevi Dirsek Vuruşu: Bokstaki kroşe vuruşunun temelini oluşturur.Ayak hareketleride aynıdır.
Aparkat Dirsek Vuruşu :Bu vuruş yumruklara karşı en iyi savunma tekniklerindendir.Yumruğun içine girin,dizlerinizi kırın .Doğrulurken dirseğinizi aşağıdan yukarıya başınızı geçecek şekilde kaldırın.Kol eğikliğinizi ve şeklini koruyun.Eliniz omzunuzun üzerinden geriye uzanmalı.Bu vuruşu yaparken vücudunuzu yanlara çevirirseniz vuruş sırasında daha yüksek momentum kazanırsınız.
Dikey Dirsek Vuruşu :Öğrenilmesi en zor vuruşlardan biridir.Çoğu insan bilir thaibokscular peek-a-boo gardı kullanırlar.Eğer dairevi dirsek vuruşu yaparsanız gardında kalacaktır.Örneğin düz garddasınız ,sol ayağınızı yana basın ve gövdenizi sol dizinizin üzerine doğru eğin ve vuruşunuzu yapın daha önce öğrendiğiniz dairevi vuruş bu şekilde dikey çıkacak ve rakibin gardının arasından geçecektir.
Balta Dirsek Vuruşu :Bu temel tekniklerden biridir ve çok tehlikelidir.Elinizi yukarı kaldırın ve dirseğinizi rakibe patlatın.Dirseğiniz inerken dizlerinizi kırarak vücut ağırlığınızı vuruşa verebilirsiniz.Sırtınızı düz tutmalısınız vuruş anında eğilmemelisiniz.
Vuruş yaparken dirseğinizi vücuda yakın tutun.Dışarıya doğru uzatmayı denemeyin..
Tersine Dirsek Vuruşu :Bu teknik pek çok kişi tarafından bilinen ve savunma sanatları derslerinde kullanılan bir tekniktir.Eğer rakibiniz size arkanızdan yaklaşıyorsa yada örneğin bir tekmeyi ıskalamışsanız rakip üzerinize adım atmış yakalanmışsanız geriden dirseğinizle rakibinize vurabilirsiniz.Rakibinizin kaburgasına,boynuna yada çenesine hedef alabilirsiniz.
Dönerek Dirsek Vuruşu: Kesinlikle Muay Thainin en etkileyici tekniklerinden biridir. Tayland da bir boksör rakibini bu şekilde nakavt ederse ekstra bir ücret alır.Ayak hareketi pek çok döner teknikle benzerdir,sadece bu harekette boks duruşunuzu korumalısınız.Bu teknikte rakibe daha yakın basmalısınız çünkü dirsek vurabilmek için yakın olmalısınız.
Bu tekniği uygulamak için en uygun zaman bir tekmeyi ıskaladığınızda yada rakibinizin bir tekmesini durdurduğunuzda bacağı halen havadayken dönerek yada tekmeyi yakalayarak yapmaktır.

Kendim bildiğim ve bi arkadaşımızın paylaştığı e-booktan okuduklarımdan anladıklarımı yazdım umarım beğenirsiniz.
CoolCool

woow !..

konu nerden aklına geldi?!...

Muay Thai de en çok korkulan tekniğin "dirsek" olduğunu hangi kaynak söylemekte?.
Hocam şimdi benim en sevdiğim teknik olduğu için paylaşmak istedim..bi arkadaşımızın paylaştığı e-booktan çevirdim.Aslında çevirmen değilim tabi anladığım kadarıyla kendi bildiğimi yazıp paylaşmak istedim sadece.Siz daha iyisini bilirsiniz tabiki Smile
estağfurullahSmile

dirsek muay thai nin silahlarından birisi...

korkulur olma konusu, aslında dirsek metodlojisini fazla bilmeyen "kickboxing,karate vb" sistemlerinden gelenlerde yarattığı etki...hele bir de , isabet edince ,kesik sonucu bol kan akması nedeniyle ortaya mezbahavari görüntüsü çıkınca deyme ver gitsin, "dirsek şöyle tehlikeli vb vb"..

amatör için durum çok daha farklı "kafalık,dirseklik" neticesinde kan olayı ve etki bayağı sıfırlanmış durumda ...zaten, direskte ana gaye , "ko "dan ziyade, "kaş ve kafa "bölgelerinde kesik açıp, bol kan akması nticesinde maçın hakemlerin bitirmesi...

profesyonelde ise yapılan yer ve ülkeye göre durum değişebiliyor...örneğin bir "lumpini "de bir kova kan aksa dahi kolay kolay maçı durdurmazlar (gerçi orası da yumuşadı ya!:Smile
"raja da" biraz daha yumuşaklar, birkaç seferden sonra kan devam ederse maç bitirilir..
bir "wmc" maçında ise dikkat ederler, kan akınca ,durdurur duruma göre idare ederler...
ama ,lumpini ve kuzey bölge şapiyonaları ,"lopburi" bölgesi b konuda en az toleranslı..Smile

dirsek tabi ki önemli, 2007 de benim hain talebe ,bkk de "king's birthday songcahi-wmc" "maçında taktik hatası olarak ,açık verip "pel pet "den(sor vorapin) bir dirsek yedi, kan akmaya devam ettiğinden maç durduruldu...sonuç kafada 8 dikişlik eski 10 kuruş genişliğinde yarık!..

tabi ki dirseğe karşı metodlojiler var...örneğin en önemlisi "fiziki üstünlük, boy" ...vb vb
Zaten hocam Türkiyede belli kişiler haricinde kimse bu tarzda antrenman yapmıyor benim gördüğüm kadarıyla hep bi k-1 tarzı var ortada.Boks ağırlıklı hep, maçlarda clinch yapan böyle dirsekler önde dövüşen istanbuldan arap yılmaz var bitek bildiğim.
Boks ağırlıklıyada örnek veriym düzgün tekme diz atamayan boks geçmişi olan bi arkadaş gençlerde maça girdi çok iyi boks tekniği vardı sadece onunla maçları aldı milli takıma girdi.Avrupada derece yaptı tartışılır tabi...
olmaz mı, tabi ki daha önceleri vardı...örneğin benim şampiyon hain talebeler gayet güzel diz ve dirsek atarlardı...tabi ki o zamanlarda hakemler sağolsun pek fırsat da verdirmezlerdi ya?!..arap dediğin sporcu 2007 den sonra sonradan ortaya çıkan bir sporcu...

ama, dediğin gibi bizim hainleri de bir kickboxing heyecanı sarmış kendi başlarına yuvarlanıp bi şeyler yapmaya çalışırken,garfikleri düşüp kaybolup gitmek üzereler...Cool
Referans Adresler