Mücadele Sporları | Kickboks, Muay Thai, Taekwondo, Judo, Aikido

Tam Görünüm: 1980 li yıllarda Kickboxing !...
Şu Anda Hafifleştirilmiş Görüntüleme Modundasınız. Tam Görünüm Modu için, Buraya Tıklayın
Sayfalar: 1 2
osman genç arkadaşımız değindiğindenSmile bu konu hakkında bir açıklama yapılması lazım diye düşünüyorum:

---------------------------------------------------------
- 1970 li- 1980 li yıllarda "kickboxing " , "modifiye muay thai den başka birşey değildi...çoğu yerde de , afişlerde,reklamlarda vb zaten :
----------
KICKBOXING
(Muay Thai)
----------
olarak lanse edilirdi...yani kısaca bugünkü terimleriyle "thaikickboxing , ya da "muay thai / european rules" ...yani "dirsek vuruşlarının olmadığı , judo ve güreş atışlarının daha serbestce "olduğu sistem...

-aynı yıllarda "abd "de "tournament karate " uygulayıcılarının "full contact" bağlamdadöğüşmelerine olanak sağlamak üzere "full contact karate "akımı kuruldu..daha sonra bu "full contact,amerikan boksu "olarak da anıldı ve özellikle "ne nedir?!.." bilgilerinden yoksun olunarak , "karate ,taekwondo kökenlilerin uyum sağlayarak döğüşmelerine olanak sağlamak üzere olduğundan özellikle 70 li yıllar ve 80 lerde "full contact karate, full contact " batıda çok popüler oldu...

-1985 de"wka "(o zamanki adıyla "world karate association" ) "kickboxingcilerin ,yani modifiye muay thaicilerin veya direk taylandlıların " "full contact karate camiası "ile olan temasları neticesinde "kickboxing camiasının" dominant olmaları neticesinde kulvar "kickboxing" lehine seyretmeye başladı...bu yıllarda zaten istanbul da birkaç salon " fc, kb,mt "kulvarlarını ayırmasını başarabilmişti...ancak ,hala "full contact" batıda,bizde önemini koruyabiliyordu...örenğin ,benim salonda 1984 lerde "100 tane full cu varken , 30 tane kb 'ci , 8-10 tane mt çalışan vardı" ...nedeni gayet basit,zira insanlar mukayeseyi sürekli "karate ,taekwondo "ile yaptığından ve giysi vb yakınlığından, kuşak ,kemer vb saplantısından,o yıllarda şort giymek erkeklik raconlarına antipatik geldiğinden "fc" hala ön plandaydı...1990 lara kadar "karate federasyonun baskıları,şikayetleri, salon kapatma çabaları vb "neticesinde (ki bizim salon bile kapatılmıştı) faaliyetler,salonlar arası müsabakalar ağırlıklı olarak "fc ve low kick "formatında yapılabildi...1990 dan sonra biraz daha rahatlama olunca "kickboxing ,yani "thaikickboxing ,mt european rules "tipinde karşılaşmalar yapılabildi...
-1990 dan sonra durum iyicedeğişti ve "wka ,wako ,iska vb" gibi o zamanlar hakim olan "full contact karate "kuruluşları isimlerini birer birer "kickboxing" e çevirmek zorunda kaldılar...1994 de bizim camia ,ağırlıklı olarak "karate ,tkd "cilerden oluştuğundan sadece ve sadece "full contact " icra eden "iaksa -kickboxing" kuruluşuna bağlanınca , ülkede uzun yıllar "gerçek kickboxing" geri planda kaldı...oysa, "wka" nın seçilmesi çok daha iyi olacaktı..ancak ,gsgm 'nin tamamen "amatör konsepte olacak kuruluşu seçin!.."dayatması ile eğer "iaksa " seçilmeseydi manzara bayağı değişik ve çok mesafe uzun yıllar önce katedilmiş olacaktı!...

---------------------------------------

bunu yazmamdaki sebep genç arkadaşların neyin ne olduğu hakkındaki bilgilerini arttırmaları ve ilerki dönemlerde kararları konusunda yardımcı olması...Smile
( isteyenler eski dergilere,basına vb bakarak o seneelere ilgili bazı bilgiler toparlayabilirler...
80 li yıllarda "muay thai de kapsamlı faaliyette olan dünya örgütü falan olmadığından uzun yıllar bu bu şekilde devam etti ...1990 larda birtek "wmta" diye yine hollandalıların (thom harink 'in) başı çektiği bir organizayon kuruldu ,ancak uzun süreli olmadı...taylandlıların yavaş yavaş dünyaya açıma kapsamında "wmc -world muay thai council" 1994 de kuruldu...ki bu fikrin de ana babası bir batılı, stephan fox...arkasından hemen "wpmf" , amatörde "ifma, wmf" ...

şimdi bazı arkadaşlar neden taylandlılar örgütlerini kurmadılar diyecekler...nedeni basit, kültür ve onları stadlarda yapılan döğüşlerden başkasının ilgilendirmemesidir...koreliler, japonlar gibi bunlar dünyaya misyoner göndererek hiyerarşik sistem ağı falan kurmamışlardır...sürekli ,yabacılar gidip sistemi öğrenmeye çalışmışlardır...çılgınca yayılmasındaki ana etken de bence bu, zorlama yok,şehir efsaneleri yok ,derece vb yok (en azından zorlamalara rağmen hala büyük kesimde) ..işte bu husus diğer birçok sistemin hoşlanmama nedenlerinin başında gelen en büyük etken...Smile
bu konuda "pop'un hazırlamış olduğu en kapsamlı bilgi veren köşesi:

-------------------------------------

http://www.arach.net.au/~burnie/muay.html -

-------------------------

"the belt is in the ring" metni...:)2000 lerin başından beri...
sagolun hocam yararlı bılgıler bızım eskı salondada bı hoıca vardı adı full contact hocası dıye gecıodu ama kıckbox dersı verıordu smdı anladım neden oldugunu kendısı karateden gelmeydı zaten
Hocam, açıklamalar için teşekkürler. O dönemler ülkemizde gerçekten çok karışıktı. Ben özde muay thaici olup olmadığınızı merak etmiştim. Sanırım eğitiminizi yurtdışında aldınız.
Eğitim alırken, kendinizi hangi branşın sporcusu olarak görüyordunuz? Fc ci, Mt ci, kickboxing ci vs. ?

*
samimi olarak söylemek gerekirseSmile 1980 lerde:

-gönülden "muay thaici" ,yani türkçesiyle "tayland boksu..." ama o zamanlar "pure muay thai "için olanaklar kısıtlıydı ve cendere altında idik...ayrıca, belirtiğim gibi, şort vb giymek bile "o zamanların raconuna " ters bir olay idid...hele hele herkesin o zamnalra "bıyıklı, sert erkek "olduğu düşünülürse!...:Tongue

-ara sıra "kickboxing" , olanaklarıdan dolayı...en azından "low kick" ,zira muhattap salonlar vb nilmeden de olsa "low kick "i kabul ediyorlardı...

-istemeye istemeye "full contact" ...karate federasyonu baskılarından dolayı...bu son derece kısıtlı olduğundan en çok tercih edilen bölümdü...neticede "karate ye ,tkd ye ,boksa yakın "olduğundan insanlar biraz sempatik bakabiliyorlardı...özellikle , en azından "karate,tkd camiasından "bile sempatik bulanlar vardı...

ama , 1993 lerdan sonra sadece "muay thai" ...1995-2002 arası 7 yıllıkaradan sonra 2002 de federasyon kuruluşundan sonra tamamen...Smile
Sağolun Hocam. Asıl merak ettiğim o yıllarda yurtdışında aldığınız eğitim muay thai üzerine miydi? Batıda uygulanan yöntem ve verilen isim nasıldı?
80 lerde henüz çocukluk yıllarımda ashihara dojosunda çalışıyorduk. Bizi de bir türlü kabullenememişlerdi. Sürekli şikayetler vardı. Çocuklara , gençlere sokak kavgası yaptırıyorlar deniliyordu. Smile En sonunda salonumuz kapatılmıştı. Çok üzülmüştük. Sad
-sanırım 1983 ler falandır?...ferhat özsert 'in mecidyeköy de bir salonu vardı...bir ara ,alonunda "kickboxing" (o zamankiadıyla ) çalıştırmak üzere teklifte bulunmuştum, ancak seanslar dolu olduğundan (belki benzer rakip branş istemediğinden de olabilir?) olumlu cevap vermemişti..daha sonraları kendisiyle "karakuşak mecmuasında "yazarken ve "karakuşak -full contact müsabakası 1985 "toplantılarında , "full contact karate "isimini duyup gelmesinden dolayı toplantıda görüşmüştük...sanırım o zamanlar "ashihara "ya geçmişti...o da sürekli "karate federasyonu "ile polemik yaşıyordu,yanlış hatırlamıyorsam?...

-eğitim olarak rijit olarak herhangi birinin fazla çalışmışlığım yok...ancak, staj ve yurtdışı görev dönemlerinde bazı antrenmanlara katılmam bu iş için başlangıç oldu...nedenini sorarsanız, o yılların olanakları gerçekten fazla geniş değildi...ayrıca ,zaten bu işi salt "hobi "olarak yapmamın da bunda fazlasıyla etkisi oldu sanırım...zaten ,kendim çalışırken çevreden,akadaş çevresinden gelen talep üzerine çok erken yaşta antrenörlük hayatım bir şekilde istemeden de olsa başlamış oldu...beni en çok etkileyen kişi "sken kaewpadung" dur...kendisi "hollandalılara " "muay thai "yi öğretmek içğin o ülkeye giden , ancak ırkçılık nedeniyle tutunamayıp , ingiltere ye giden bence başarılı bir kişi...hala ,arada sırada yazışırız...

-o senelre , hollanda da olay eskilerin "kyokushin bağlarından ,japonya ile aynı paralelde seyrtemleri neticesinde "kickboxing -muay thai" olarak geçer, fransa da ise "full contact ","kickboxing " ve "muay thai" ayrı olarak sınıflandırılırdı...fransızlar , sporda gerçekten harbi davranırlar, çarpıtma yapmazlar ..."muay thai "yi muay thai olarak, japon kökenli "kickboxing" i kickboxing" olarak...zaten, o yıllarda bazı thailer fransızlara "muay thai "yi direkt öğretiyor, "brizon, pachy "gibi ustalar ise "kickboxing i "deklare derelerdi...ancak ,hollanda da durum böyle değilidr...japonya , bu konuda gidip geliyor...ingilizler ise sınıflandırmaları ,fransızlar gibi daha dikkatli yapmalarına rağmen pek başrı göteremiyorlardı...almanya da ise bu senelerde "wako " ve "full contact" hakimdi...
"ashihara dojosu" mecidiyeköy de ki mi?Smile
Hayır hocam , Mecidiyeköy' deki değil. Hocamız, ashihara ve kyokushini Ferhat Özsert' ten öğrenmişti. Biz, Ferhat Hocanın torunları olduk bir şekilde Smile
Sayfalar: 1 2
Referans Adresler