|
aikidonun doğuş amacı/tarihsel temeli
|
|
02-07-2010, 10:16 AM
|
|||
|
|||
|
aikidonun doğuş amacı/tarihsel temeli
Siz değerli hocalarım ve arkadaşlarıma, özellikle aikido ile ilgilenen yamabushi'ye bir sorum olacak.
Türkçe bir forumda rastladığım aikidoya ilişkin aşağıdaki ifade, itibar edilmesi gerektiğini düşündüğüm bir kişiye aittir. Aikido'nun doğuşu ile ilgili olarak incelediğim yazılarda (türkçe veya yabancı dilde), hafızam beni yanıltmıyorsa aşağıdaki ifadelerden bazılarına (belki çoğuna, aslında tam olarak hiç birine rastlamadım. Bu bilgi tamamiyle yanlış mıdır? Eksik midir? Atemi nedir? Süper babadaki Alim tarafından mı ortaya atılmıştır? Nedir bunlar ? “Samurayların tek elinde kılıç varken diğer eliyle pratik bir şeyler yapabilmesi için tasarlanmıştır. Ya da karşındakinde kılıç varsa çıplak elle nasıl müdahale eder savaş içinde gibi. Ya da samuray kılıcı en iyi şekilde nasıl kullanılır gibi. O yüzden yüze ya da vücuda yumruk vurmak yoktur çünkü eski tarihte yüzünde miğfer vücudunda zırh vardır. Vurursada eli kırılacaktır ya da yaralanacaktır. Ama bugünkü şartlarda uygun olmayan konu birinin elini iki elimizle tutarsak hasmımızın diğer eli boşta kalıyor ve bize yumruk vurmasınada zırh, miğfer gibi bir engel yoktur” |
|||
|
02-07-2010, 12:13 PM
|
|||
|
|||
RE: aikidonun doğuş amacı/tarihsel temeli
(02-07-2010 10:16 AM)dktrmrt Yazılan: Siz değerli hocalarım ve arkadaşlarıma, özellikle aikido ile ilgilenen yamabushi'ye bir sorum olacak. Selamlar. Bu hocamızın kim olduğunu bilmiyorum fakat benim dahil olduğum organizasyondan olduğunu sanmıyorum.(http://www.eaikido.org) Bu hocamız pek kendini geliştirmeyen birine benziyor malesef."Ezber" bilgiler ile yetinmemek lazımdır."Aikido" bir gelişimdir. Bilgim dahilinda açıklama getireyim biraz. “Samurayların tek elinde kılıç varken diğer eliyle pratik bir şeyler yapabilmesi için tasarlanmıştır.Ya da karşındakinde kılıç varsa çıplak elle nasıl müdahale eder savaş içinde gibi. Ya da samuray kılıcı en iyi şekilde nasıl kullanılır gibi". Doğruluk içeren bir anlatım var orda ama hepsi gerçekçi ve doğru değildir.Kılıç ile yapılan kılıç çekişi ile beraber yapılan hareketler vardır(örnek olarak katate dori nikkyo) Aikido; Daito Ryu ju jutsudan çıkmıştır.Saraylarda karargahlarda bir elçi gibi yaklaşan yada gizlice giren suikastçiler tarafından öldürülen bushi sınıflarına öğretilmiştir.Bunlar içinde saray muhafızlarıda vardır.Hatta "Suwari-waza" ve "hamni hamdachi-waza" teknikleri bunun geleneğinden ötürüdür.(ayrıca Shogun'nun yakın korumları Takagi yoshin ryu stili jutaijutsu eğitimi de alınır.Bu okulun teknikleri; "wakizashi ve tantolu" (wakizashi:kısa kılıç ,tanto:bıçak) yakın mesafe saldırılardan korunmanın neredeyse her türlü durumu için geçerli formların bütününü barındırır.) "Aiki no ju-jutsu" özel olarak öğretilen bir disiplindir. Bir samurai yada bushi içeriye yabancı birinin girdiğini hissedip kılıcına davrandığı anda (ki bunun için özel olarak battojutsu-iaijutsu eğitimi alırlar) suikastçi yada düşman onun kılıca hamle yapan sağ yada sol elini tutar(bunu yapmasnın nedeni saray-karargah da daimyo yani samurai generallerinin korumaları genelde ünlü kılıç okullarından seçilen kılıç ustaları olurdu ve onun kılıcını çekmemesini sağlamaktı) ve tanto yada wakizashisini çekip orada savaşçıyı öldürmeye çalışırdı. Bu şöyle birşeydir: Bu tip bir saldırıdan kurtulmak için samuray yada koruma(kapalı bir alandaysa) wakizashisini çekicek , açık alanda ise katanasına davranıcaktı.(ki bu tip insanlar özel olarak seçilirlerdi) Bunu engellemek için ele uygulanan tekniklere karşı belirli kırış ve engelleme teknikleri kullanıldı. "Ya da karşındakinde kılıç varsa çıplak elle nasıl müdahale eder savaş içinde gibi. Ya da samuray kılıcı en iyi şekilde nasıl kullanılır gibi" Çıplak elle kılıca karşı yapılacak teknikler belirli bir "mai" yani saldırı mesafesinde çok zor yapılan tekniklerdir.Boyle olaylarda tamamen "tai-sabaki" (ayak hareketleriyle ve tüm beden ile belirli yönlere kaçışlar) kullanılırdı. Öyleki bir kılıca karşı çıplak elle pek kalmazlardı.Genelde önceden de belirttiğim gibi "wakizashi" yada "tanto" ları yanında olurdu samurayların.(ayrıca bazı kılıç ekolleri "Shurikenjutsu" eğitimi verirler ve samuraiların bazılarına kıyafetlerinin içinde "shuriken" saklama ve fırlatma teknikleri öğretilirdi) Ayrıca Aikido da öğretilen kılıç teknikleri "Aiki-ken" dir.O'sensei den sonra Iwama DOJO'sunda eklenmiş tekniklerdir.Tamamen "Saito Sensei" tarafındandır bunlar. Samuray ve bushi sınıfındakiler "kenjutsu" (eski adıyla to-jutsu içinde iaijutsu/battojutsu/kenjutsu vardır) öğrenirdi.Aslında aikido ne kadar "suburi" ve "aiki-ken-jutsu" öğretsede tam bir "kılıç" eğitimi vermez.Bunun için "Koryu-Bujutsu" yani eski tip geleneksel okullarda eğitim almak gerekir. "O yüzden yüze ya da vücuda yumruk vurmak yoktur çünkü eski tarihte yüzünde miğfer vücudunda zırh vardır. Vurursada eli kırılacaktır ya da yaralanacaktır. Ama bugünkü şartlarda uygun olmayan konu birinin elini iki elimizle tutarsak hasmımızın diğer eli boşta kalıyor ve bize yumruk vurmasınada zırh, miğfer gibi bir engel yoktur” Bu tamamıyla yanlışa yakın bir yazı.Çünkü Aikido "Bushi-YOROI" (savaşçı zırhı) ile olan muharebede kullanılmazdı.O zamanlarda bir şekilde düşmanınızla dip dibe ve kılıç savuramayacak bir mesafede kaldıysanız(Yada iki samuray kılıcını savurup da birbirlerini kılıçlarının el siperleriyle"tsuba" larıyla itmeye kalkarsa) genelde ju-jutsu yapıp düşmanınızı yere alıp zırhın açık bölgelerine (genellike "kabuto" 'nun yani miğferin gövde zırhı ile bağlantı noktası) "tanto" yada wakizashinizi sokardınız. Yani aikido'nun temel öğretileri zırhlı gerçek muharebede kullanılmazdı. Daha çok katananın "tachi" değil (yani zırhlı savaşta kullanılan ad değil) "koshiare" yani "hakama" (samuray pantalonu) ya direk bağlandığı ve sokaklarda barış zamanı gezerken kullanılıcak bir disiplindi. Zaten mantıken;zırhlı birine "kotegeashi" gibi bir tekniği kesinlikle yapamazsınız(zaten normalde de sokakta yapılması zor bir tekniktir) çünkü sizde zırh giymişsinizdir ve o ağırlık sizi zorlayacaktır. "O yüzden yüze ya da vücuda yumruk vurmak yoktur" Bu ifade de neredeyse komple yanlıştır.Aikido da "Atemi" vardır.Atemi "kyusho" denilen noktalara yapılan vuruşlardır."Atemi" mantık olarak hiç vuruş da olmayabilir.Temel anlamı "Rakibin tüm konsantrasyonunu ve kamae(form duruş o ana olan hazırlığı)sini bozucu dağıtıcı yapılıcak olan her türlü engellemenin tamamı" dır.Bu yerden alınıp da rakibe atılan toprak da olabilir.Hatta rakibin yüzüne su atmak da. Atemi vardır ilk seviyeler de olmasa da kyu olarak biraz daha ileri seviyelerde "atemi waza" eğitimi vardır.Ben tekniklerimde her türlü atemiyi kullanmaktan kendimi alı koymuyorum.Hatta kitleme ve kırışlarda ju-jutsu ile bağlantısı olan kırış ve kitlemeler yapıyoruz.(ayrıca vuruş antrenmanıda yapıyoruz) Yumruk ve tekme atmayı bilmeyen Aikidoka olmamalıdır.Bazen bir süpriz tekme ve yumruk tüm yolu çabilir.Öğreti "şiddetsizlik" üzerine olsada "ne kadar şiddetsizlik?" soruları sorulmalıdır.120 kilo 190 boyunda adama "atemi" ile "uyum" sağlarsınız ancak.(hiç zarar verici atemi kullanılmasa daha iyidir)Benim düşüncem bu yöndedir. Umarım açıklayıcı olmuştur.Sorularınız varsa bilgim dahilinde açıklama yaparım. Saygılarımla. niten ichi ryu,dokkodo takezo-sama |
|||
|
02-07-2010, 10:05 PM
|
|||
|
|||
|
aikido yu "jiu -jutsu" foramtalarından soyutlayamazsınız...neticede, içinden çıkmış (daito ryu) bir olay...
bu "atemi "yani vuruş,darbe" kulanmama , olayına gelince türlü açıklamalar mevcut...bunlardan bir tanesi de samurayların "zırh "giydiklerinden dolayı "atemilerin eksik "kalması bunun yerine "atış,tutuş, klit, fırlatma, boğma vs "tekniklerin kullanılması...ve daha ziayede,bunların kendi aralarında düello yapan kişilerin kullanması...ama, bu varsayım da pek mümkün değil gibi...zira ,tüm japon sistemlerinde (suma hariç) genelde atemilere yakın zamanlara kadar yer verilirdi...atemi olayına en büyük darbeyi vuran "kodokan" ın kurulmsı ve burda toplanan hocaların "müsabaka amacıyla "bunları yavaş yavaş elimine etmeye başlaması.. ueshiba 'nın neden "atemileri" tamamen çıkarttığı konusu, sanırım "farklılaşma, farklı bir şeyler oluşturma "ve "kodokan "ın atemileri dışarda tutma etksisnden olsa gerek...atemi olayına en büyük darbeyi vuran "kodokan" ın kurulmsı ve burda toplanan hocaların "müsabaka amacıyla "bunları yavaş yavaş elimine etmeye başlaması.. |
|||
|
04-07-2010, 06:12 AM
|
|||
|
|||
(02-07-2010 10:05 PM)ercan gürgöze Yazılan: aikido yu "jiu -jutsu" foramtalarından soyutlayamazsınız...neticede, içinden çıkmış (daito ryu) bir olay... Aikido yu "ju-jutsu" olarak soyutlandırmadım.Zaten nereden nasıl çıktığını "BOĞAYI ÖLDÜRMEK" adlı konu başlığı altında da kısa bir anlattım hatırlarsanız. Bu birazda sizin "atemi" lere "yumruk,tekme,dirsek" gibi düşünceniz var. Ueshiba hocanın "Atemi" leri komple çıkartması gibi birşey tam yok böyle bir söylem tam olarak geçmiyor bilgim dahilinde."Atemi" olarak aslında herşey görülüyor yukarıda bahsettiğim gibi.Mesela bir tekniğe girerken yaptığınız el hareketinin girişi bile bir "atemi" gibi bile olabilir. Bir bakış bile "atemi" olabilir aslında buna biraz böyle de bakmak lazım. En başlarda fazla gösterilmeyen "atemi" de ileride "atemi waza" olarak sunuluyor. Zaten"bizim atemilerimiz etkilidir öldürür süründürür" gibi bir idda da yok ortada. Olay bundan ibarettir.Müsabaka konusuna da girmiycem.Bu konu hakkındaki görüşlerimi önceden belirttim.Bilmiyorum Türkiye'de nerede yapılıyor?Ne şartlarda yapılıyor?Hangi organizasyon yapıyor? Canlı bir şekilde görmediğim için yorum da yapamıyorum.Şahsen ben bunun taraftarı değilim. Saygılarımla. niten ichi ryu,dokkodo takezo-sama |
|||
|
06-07-2010, 09:02 AM
|
|||
|
|||
|
@yamabushi
Verdiğiniz ayrıntılı cevap için çok teşekkür ederim... Bu foruma her gün en az bir kere girip bakmamın nedeni de sizin gibi bilgili insanlar... |
|||
|
06-07-2010, 09:31 AM
|
|||
|
|||
(06-07-2010 09:02 AM)dktrmrt Yazılan: @yamabushi Bu güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim.Nacizane bilgim dahilinde paylaşımda bulunuyorum. Lütfen araştıralım böylelikle paylaşalım ve gelişelim. Saygılarımla. niten ichi ryu,dokkodo takezo-sama |
|||
|
|

rastlamadım.