|
Muay Thai mi Kickboks mu?
|
|
01-05-2009, 06:57 AM
|
|||
|
|||
|
Muay Thai mi Kickboks mu?
dunya uzerinde muay thai ve kickboks aynı kefe de gösterilmekte.. ben bir muay thaici olarak bundan rahatsizlik duyuyorum... iki spor birbirine benzese de birbirinden farkli disiplinler... dunya daki örnekleri söylemeden sizlere soruyorum? Muay thai? Kickboks?
|
|||
|
01-05-2009, 09:45 AM
|
|||
|
|||
|
RE: Muay Thai mi Kickboks mu?
Nedir mi? Hangisi mi? Soruyu anlayamadım.
Yüzde ısrar etme, doksan da olur. İnsan dediğinde, noksan da olur... Sakın büyüklenme, elde neler var. Bir ben varım deme, yoksan da olur... "Mevlâna"
|
|||
|
01-05-2009, 10:21 AM
|
|||
|
|||
|
tabıkı ıkı disiplınde ayrı ama bu turkıye için geçerlı deıl bence turkıye muaythai sistemı oturmadı bı hakkını vererek kım muaythai yaptını ıddia etmesın kickboks yaptını söleyıpte aslında kickboks çalıştırmayan çok antrenör var adama soruyosun kickboks nası bı sıstemdır nası çalışılır cvp şu kickboks nedirkı kungfu tekmelerı bılmem taekwondo tekmelerı ne ekle 1 2 yumruk alsana kickboks dıo
|
|||
|
01-05-2009, 10:23 AM
|
|||
|
|||
Yüzde ısrar etme, doksan da olur. İnsan dediğinde, noksan da olur... Sakın büyüklenme, elde neler var. Bir ben varım deme, yoksan da olur... "Mevlâna"
|
|||
|
01-05-2009, 11:31 AM
|
|||
|
|||
|
bu soruya şu cevapla bir gönderme yapalım:
"deveye sormuşlar: "boynun neden eğri?.." cevap : "nerem düz ki !..."demiş... işte bu hikaye tüm olayı özetliyor... isteseniz basitce konuyu şu şekilde formulize edelim: -kick boks camiası otoritelerimiz "tkd, karate,kung fu (ki bunların çoğu da tkd kökenli) "kökenli... -akabinde kurulan "muay thai" camiası otoritelerimiz "kick boks "kökenli... şimdi , böylesi bir durumdan nasıl vazife çıkartabiliriz?...sonuç, kickboxing de amiyane tabirle "zurnanın son deliği olabilecek "bir ufacık "iaksa federasyonunda geçirilen uzun yıllar...aynı şekilde "muay thai "de yine "iamtf, wmf "de geçirilen verimsiz dönemler!.. ve kaybedilen yıllar... tabi ki bu bir neticede kültür meselesi ,neticede insanlar ancak bildikleri kültür, çevre ile değerlendirme yapabilirler...ve bu çevre onların olaylara doğru perspektiften bakmalarını bağlıyor... |
|||
|
01-05-2009, 11:41 AM
|
|||
|
|||
|
eğer "muay thai "ile "kickboxing" in dünyada bir kıyaslaması yapılacak olursa , durum çalışan kitleler vb açısından belki bir 5- 10 kat olarak "muay thai "v lehine seyreder...
ancak, her şey türkiye ye bir 5-10 sene geriden ulaşabildiği üzere burda durum tam tersi... dünyada şu anda , eğer "k-1 "olayı çıkmasa idi, kick boks şu anda çok ama çok geri planlarda ve on sene evvelden son derece kısıtlı bir şekilde anılacaktı...gerçi "k-1 "kendini hiçbir şekilde "kickboxing" organziasyonu olarak görmüyor...ancak, "kick boks "organziasyonları "k-1 " a refere ederek "k-1 rules , k-1 contact" vb gibi terminolojilerle nemalanmaya çalışıyorlar... ama , bir meşhur sözü hatırlatmak faydalı diye düşünüyorum: "güneş balçık ile sıvanmaz!..." en basit örnek : "wako dünya şampiyolarına 60-65 ülke katılrken, "ifma "ya 100 'ün üstünde ülke katılıyor... |
|||
|
01-05-2009, 02:22 PM
(Bu Mesaj 01-05-2009 02:25 PM değiştirilmiştir. Değiştiren : Burak Tuğrul.)
|
|||
|
|||
|
Size bir başka bakış açısı sunmak istiyorum;
Genelde internet üzerinden ve konuşmalarda takip ettiğim kadarıyla eşsiz bir rekabet var iki dal arasında. Dünyada tutulma yüzdesi gittikçe artan bir spor olan muay thai ve izlediği yükseliş eğiliminde (kârdan zarar diyim =)) geriye düşen bir spor olan kick boks var. Kick boks bence spor düzeninde tekme de içeren dövüş tekniklerini mücadele sporları içerisinde yaymakta bir numara oldu bugüne kadar. İnsanlar artık boks maçı görmekten sıkılmış (artık boks sporunun da evriminin sonlarına gelmesiyle, insanlar çok darbe almadan nasıl maç kazanırım diye kesinlikle haklı olarak düşününce kitle eğlendirme durumundan korkak göbekli ağır sikletleri seyretmeye geçiş, kesinlikle amatör spor için söylemiyorum fakat insanlara asıl görseli sunan profesyonel organizasyonları kast ediyorum) ve mutsuz halde kesinlikle kick boks maçlarını çok daha eğlendirici buluyorlar. Kick boks organizasyonları sayesinde bir çok tekme türü içeren disiplin, (savate, kung fu, taekwon do vb...) popüler dövüş sporları dünyasına adımlarını attılar. Bu yüzden kick boks yadsınamaz bir katkıda bulundu, daha doğrusu kick boks organizasyonları... Bir seyirci gözüyle bakalım; kendi adıma konuşayım spor ne kadar saldırgan ve estetik olursa maçlar o kadar ilgimi çekiyor. Best knock outs isimli bir çok dvd'nin mücadele sporlarıyla ilgili (filmler dışında tabii ki de...) belgesel, maç gibi ürünlerden neden daha çok satıldığını herhalde kimseye açıklamama gerek bile yok. İnsanlar gittikçe daha fazla değişik hareket, zarar gören sporcular ve bu biraz garip gelebilir ama sokakta da etkili olabilecek teknikler peşindeler. İşte bu noktada belirgin bir şekilde muay thai organizasyonları devreye giriyor. Muay Thai'nin öncelikle kendi ismini yayabilmesi bile organizasyonunun başarılığıyla bence doğru orantılı. Türkçe tercümesi olan Tayland boksunu kullanmıyoruz bile. Sağlam bir çalışma disiplinine sahip sporcuları, etkililiği dünyaca kanıtlanmış teknikleri ile diğer sporların tozunu attırmış bir biçimde. (bence )Fakat hangisi daha etkili konusuna geleyim hemen... 2 muay thai hareketi öğrenen bir kişi kick boksçuyu muay thai kurallarıyla hemen yenebilir. Çünkü kick boks yapan kişi dirsek diz darbelerini sıkça beklemez, sağa sola bir güreşçi gibi savrulacağından haberi bile yoktur, daha doğrusu ne kadar uzun süre bu kurallarla dövüştüyse doğal olarak refleksleri de ona şartlanmış oluyor. Peki kick boks kurallarıyla muay thaici dayak mı yer? İşte burası bence tüm tartışmaların ana çıkış noktası. Ben yetenek, çalışma disiplini ve tekniğin üstünlüğüne inanırım. Sporcudan sporcuya tabii ki değişir. Çatal mı bıçak mı derseniz ben de size ne yemek istiyorsunuz diye sorarım. İkisi birden olmadan yenilemeyecek bir çok yemek var =)
|
|||
|
01-05-2009, 09:09 PM
|
|||
|
|||
|
bakış açısında doğru olan noktalar ...ancak , bu konu hakkında öncelikli olarak "kronoloji "ve esasların bilinmesi çok faydalı olur:
-"muay thai" ile "kickboxing" arasında bir rekabet yoktur...sadece sonradan "kickboxing "kulvarına giren,ismi alan ve "abd turnuva karatesi diye tabir edilen" kişilerin kurdukları "full contact karate "organziasyonu ve kişiler "muay thai "den nemalanmaktadırlar... 1990 lara kadar "kickboxing" denilince " modifiye muay thai -avrupa ,japon kuralları" anlaşılırdı...ki bu da "japon ve avrupalıların" thaileri "muay thai "de yenememeleri üzerine "japon antrenör kurosaki" tarafından ortaya atılmıştır.. -kickboxing çalışmalarını ilk defa ülkede başlatan birisi olaraki "kickboxing" terimini telafuz 1979 larda ettiğimizde insanlar uzaylı gibi yüzümüze bakıp kalıyorlardı..ama, "full contact karate "iyi kötü tanınıyordu...sebebi, basitti , zira "abd" orijinli "pka, wka ,wako "gibi "full contact karate "organziasyonları avrupa da da gündeme girmişler ve faaliyetlerini "karate,tkd vb" camiaları arasında uyguluyorlardı... -"muay thai" çalışan birisi "kickboxing maçında " ne yapar?..bu konuya bakarken tabi ki averaj döğüşcülerden bahsetmememiz gerekir!.. bu sorunun cevabını verebilmek için herşeyden önce "kickboxing "den ne anlıyoruz, zira artık içine bir sürü dal ala ala işin cılkı çıkmış durumda.. -"full contact -kickboxing "( ne demekse ?!) temas sistemler içinde konu ele alınırsa , bir "muay thai" sporcusunun en çok zorlanacağı dal hiç şüphesiz "full contact" dır... karate kökenlilerin oluşturduğu bu dalda " alçak tekme atılmaz,tutuş yasaktır,diz atamazsınız, tekmelerin belden yukarı atılma zorunluğu mevcuttur vb vb" ...yani , bir muay thai döğüşcüsünün aşağı yukarı "% 70 silahları" kısıtlanmış durumu mevcut..."full contact "da başarılı olan "muay thai ci" mevcut değildir... -"low kick-kickboxing" ...wka (world karate federation) organizasyonu tarafından ortaya konan ve doğulu, özellikle "japon kickboxing" camiaları ile iyi kötü temasta bulunabilmesi anlamında oluşturulan disiplin...rakibi "pka , sadece full yaparken, wka "low kick "ağırlıklı olup , zaman içinde "kickboxing "(modifiye muay thai) yönünde de maçlar düzenlemeye başlayan ilk kuruluştur..."low kick "de yine "saf muay thai" döğüşcüsü "zorlanır...hele "diz, diresk ve güreş "örijinli bir okuldan geliyorsa bayağı zorlanır...uzun süre , en az bir 3 ay önceden müsabakalar hazırlanması gerekir...ancak, "thaikickboxing" tarzı "modifiye muaythai" (japon ve hollanda muay thaisi de diyebiliriz) yapanlar bu alanda daha başarılı olabilirler...bir sürü "hollandalı ,japon" ilk şampiyonlardan oabilmiştir... -"k-1 rules " (ne demekse ?!..) 1993 de "seidokeikan karate "ve "kickboxing "(=modifiye thai boks,avrupa kuralları) otoritelerinin bir araya gelmesi ile oluşturulan bu sistem , oldukca değişiklikler geçirerek günümüzde artık tutunmuş durumda...ve "kickboxing "oragnizasyonları , özellikle "amatör kickboks organizasyonları" balıklama sistemin üzerine atlayıp, nemalandılar,nemalanmaya devam ediyorlar..."resmi k-1 "organziasyonu aslında "kickboxing" organizasyonu falan değildir!..ancak, 2000lerden sonra iyice prim yapması üzerine nemalanma olayı başladı... bu sistemde kendine özgü çalışma gerektirir...ancak , "muay thai" döğüşcülerinin en kısa sürede adapte olabilecekleri sistemdir...yine de "modifiye muay thai, veya değişik adıyla thaikickboxing" uygulayanlar bu konuda daha avantajlıdırlar...örnek . "hollandalı, japon "döğüşcüler... |
|||
|
01-05-2009, 09:25 PM
|
|||
|
|||
|
ülkemizdeki amatör federasyonlara gelince, "muay thai " federasyonu her ne kadar geçmişte bir sürü hatalar yapmış olsa bile son zamanlarda "faaliyet ,organizasyon vb" olarak çok daha ön planda...
faaliyetler, "bölge şampiyonaları", "lig sistemi vb" iyi kötü ,aksak topal götürülmüş durumda...en azından başarılı olan sporcular "dünya ,avrupa şampiyonalarına " götürülmekte!.. kick boks ta ise , bir sürü şampiyon sporcu sikletinin bu şampiyonalara götürülmemesi yanısıra , bırakın "wako -dünya müsbakalarını ,yönetmeliklerini" daha kendi yönetmeliklerini , örneğin "gençler kategorisinde "full,low kick, k-1 müsabakaları "olmasına rağmen bu müsabakalar bir türlü uygulanmıyor...varsa yoksa "dan, kuşak diploma ,menejerlik vb konuları ön planda... |
|||
|
01-05-2009, 11:42 PM
|
|||
|
|||
|
Abdulhamit şunu sormuştum.. Hangi disiplinden gelen sporcular çeşitli organizasyonlar da başarılı oluyor sizce? Kickboxing disipliniyle kakalanmak istenen sporcularin gerçekte hangi disiplinden geldigini ben biliyorum... Bu konuda fikrinizi sormuştum...
|
|||
|
|
| Benzeyen Konular | |||||
| Konu: | Yazar | Cevaplar: | Görüntüleyenler: | Son Mesaj | |
| İstanbulda Muay Thai.. | spawn | 2 | 83 |
Bugun 06:40 AM Son Mesaj: spawn |
|
| Muay Thai Vucut Gelişimi | hKn | 9 | 321 |
27-07-2010 08:52 AM Son Mesaj: adamentium |
|
| Muay thai vs BJJ | meterayn | 12 | 841 |
27-07-2010 07:10 AM Son Mesaj: hellstar71 |
|
| İstanbulda Muay Thai Kursu | NoName | 8 | 443 |
27-07-2010 06:29 AM Son Mesaj: hellstar71 |
|
| MUAY THAI Mİ?!...KICKBOXING Mİ?!... | ercan gürgöze | 5 | 173 |
27-07-2010 12:17 AM Son Mesaj: abdulhamit |
|
| Adana Muay Thai Salonu | eserunver | 0 | 169 |
01-07-2010 12:08 PM Son Mesaj: eserunver |
|
| muay tai mi kickboks mu | onuRr | 3 | 367 |
26-06-2010 03:28 AM Son Mesaj: maxaljin |
|
| izmir'de muay thai çalışmak istiyorum | corail | 1 | 236 |
21-06-2010 10:21 AM Son Mesaj: nakmuay06 |
|
| MUAY BORAN-LETHWAI ve MMA | ercan gürgöze | 3 | 353 |
19-06-2010 09:16 PM Son Mesaj: ercan gürgöze |
|
| muay thai lig maçı 3. ayak | nakmuay06 | 3 | 362 |
11-06-2010 10:57 AM Son Mesaj: ercan gürgöze |
|

![[Resim: ustresim.png]](http://www.kickbokscuyuz.biz/templates/mt_bordo/images/ustresim.png)

)